Dags för äppelmuffins!

För alla som älskar cup cakes är äppelmuffins på hösten nästan obligatoriskt. När hösten är här vill vi gärna äta allt gott som man kan äta med äpplen.Varför inte baka Roy Fares äppelmuffins? Ta vara på alla de äpplen som kommer i höst. Till Roy Fares äppelmuffins behöver du äpplen, vaniljstång och en Crumble med havregryn, strösocker, kanel, kardemumma och vetemjöl. Men först gör man muffinssmet på traditionellt sätt. Med kokta äpplen och crumble, blir äppelmuffins som en äppelpaj. Så här gör du:

Äppelmos

Till äppelmoset behöver du: 2 äpplen av sorten Gravensteiner eller någon annan sur sort, 1 vaniljstång, 30 gram vatten ( 2 matskedar), 85 gram socker (1 deciliter).

Så här gör du: 1. Skala och tärna äpplen. 2. Dela vaniljstången och skrapa ur frön. 3. Lägg frön och steg i en kastrull tillsammans med äppelbitar, vatten och strösocker. Koka upp och rör om då och då. Låt koka under 7-10 minuter. När äppelmoset är klart tar du undan kastrullen och låter det svalna.

Crumble

Till Crumblen behöver du: 50 gram smör som är rumsvarmt. 45 gram strösocker (1 deciliter), 40 gram havregryn (1 deciliter), 7 gram kanel (0,5 matskedar) och 60 gram vetemjöl (1 deciliter).

Så här gör du:  Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop md fingertopparna till en smuldeg.

Muffinssmet

Till muffinsmeten behöver du: 240 gram vetemjöl (4 deciliter), 15 gram bakpulver (1 matsked), 3 gram bakpulver (1 matsked), 3 gram salt, (0,5 tesked), 7 gram kardemumma (1 matsked), 160 gram strösocker (2 deciliter), 55 gram ägg (1 ägg), 250 gram mjölk (2,5 deciliter) och 50 gram vegetabilisk olja (0,5 deciliter).

Så här gör du: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och strösocker i en bunke. 3. Vispa ägg, mjölk och olja i en annan skål. 4. Blanda i äggen, mjölken och oljan, alla torra ingredienser och gör det till en jämn smet. 5. Häll smeten i cup cakes formar, fyll endast 3/4 delar av formarna med smeten. 6. Häll i äppelmos i formarna och strö över Crumble. 7. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. 8. Låt svalna innan du äter dem. Vispa lite vaniljvisp eller vispgrädde till, eller är dem tillsammans med vaniljglass. Det är fruktansvärt gott!

Du kommer väl i håg att den stora muffinsdagen är den 27 maj? Den ursprungliga muffins uppkom i England och då bakade man en osötad variant redan under 1800talet. Vi bakar inte salta muffins längre, även om vi gott och väl skulle kunna det, med ost och varför inte bacon och purjolök? Man kan även baka muffins ungefär som en pizza, med tomatsås, vitlök, oregano och ost.

De cup-cakes som vi bakar är söta med söt toppings. Ibland kan det bli för mycket av det söta. Så varför inte prova något nytt och baka en salt muffins?