I Stockholm finns ca 50 företag som har tillstånd att driva ”mobila måltidsförsäljningsställen” så kallade foodtrucks. Totalt får maximalt 100 tillstånd ges ut vilket betyder att utbudet av dessa bilar inom kommunens områden är starkt begränsat. Dessutom kostar det över 30 000 kr per år för att få detta tillstånd.
Samtidigt finns ingen begränsning för hur många foodtrucks som får användas på privat mark, inom catering eller på större event. En del företag har därför valt att inte söka tillstånd från kommunen för att kunna sälja mat. Däremot har man satsat hårdare på att hyra ut sina fordon och erbjuda smidig service vid större event. Det kan vara tillfällen då företag i Stockholm vill lansera nya produkter, skapa en ”hype” kring något eller bara bjuda kunder och leverantörer på ett uppskattat event.
Kostnadsupplägg
Det brukar finnas färdiga paketlösningar som passar de flesta. I kontakt med företaget anges hur många gäster som förväntas äta varpå sedan en offert kan erbjudas. Ställ gärna denna kostnad per person mot catering. Prisskillnaden brukar inte vara stor men med en foodtruck ges helt andra förutsättningar.
Drar till sig intresse
En stor fördel med att servera mat, dryck, glass eller godsaker vid ett event, via en foodtruck, är att den drar till sig intresse. På bilen skapas möjlighet att sätta upp stora banderoller som gör reklam för det som säljs eller ges bort. För ett företag kan det alltså vara ett smidigt sätt att både synas bättre (istället för ett eventtält) och ge något till besökarna.
Enklaste sättet att servera över lång tid
En av de allra största fördelarna med att använda en foodtruck vid ett event är möjligheten att servera mat över en längre tidsperiod. Detta oavsett om det handlar om tillagad varm mat eller kalla smörgåsar/sallader.
Det blir som en egen ”minirestaurang” där maten tillagas löpande. Så länge det enbart är några timmar behövs inte heller någon eltillförsel.
På ett företagsevent är det sällan som gästerna äter exakt samtidigt eller att man har någon finare sittning. Det är helt enkelt vanligare med mingel, att människor kommer och går och att man skapar rätt känsla kring evenemanget. Med en foodtruck kan maten anpassas och serveras extremt flexibelt.
Catering eller foodtruck?
Ska alla gäster sitta vid bord och äta middagen exakt samtidigt? Då kan catering fungera perfekt. Maten kan serveras vid borden eller vid buffébordet.
Ska besökarna på ett event äta på olika tider, komma och gå som de vill och gärna dras till stället av effektiv marknadsföring? Då väger en foodtruck betydligt tyngre med fördelar som flexibilitet och service. En av Stockholms populäraste foodtrucks är The Good Gringo, som serverar fantastiska burritos med inspiration från San Fransisco.
