Beställ hem fredagsmyset!

Det går så många dieter numera, alla säger att de är nyttigast och bäst för kroppen. Ett tag dominerade LCHF-dieten, då man utesluter alla slags kolhydrater i form av potatis, bröd, rotfrukter och så vidare, sedan kom GI-dieten, när man utesluter vissa kolhydrater men äter andra. Sedan kom 5/2-dieten när man äter vad som helst, men endast under 5 dagar och 2 dagar, fastar man. Efter ett tag blir man alldeles yr av alla nyheter om vad som är bra, nyttigt och hur man går ner i vikt och får igång fettförbränningen.

Grönsaker ska ätas inte ratas

LCHF har ju visat sig vara ovetenskapligt humbug. Kolhydrater är inte alls onyttiga. Att äta stora mängder fleromättat fett är inte alls bra för kroppen. Fettet från djur stannar kvar i våra blodådror och riskerar att ge oss blodproppar och hjärtinfarkter. Även smala människor kan drabbas – och vad är då vitsen med att vara smal om man har blodådror fulla med en massa fett? Dessutom, vi behöver mer grönsaker och frukter än vad vi får i oss numera. De är fullproppade med vitaminer, mineraler och zink, järn och allt sådant som vi behöver och som motverkar cancer.

Tips på maträtter med grönsaker

Därför kommer här flera tips på maträtter med grönsaker.

Linssoppa – på röda linser, lök, vitlök, tomater och grönsaksbuljong

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i en gryta. Tillsätt tomater, buljong och salt och peppar. Låt koka under lock. när linserna har mjuknat, krama saften ur 1/2 citron och smaka av, tillsätt kryddor vid behov.

Grönsakspaj – med oliver och soltorkade tomater

Gör en pajdeg med 125 gr. smör, 3 dl vetemjöl och 3 msk vatten. Gör sedan en fyllning till pajen på 5 tomater, 1 hackad gul lök, 2 klyftor vitläk, 50 gr. soltorkade tomater, 75 gr svarta oliver, 75 gr. gröna oliver, 1/2 dl vispgrädde, 1 tsk salt, 4 ägg, 1 dl riven ost. Lägg pajdegen i en pajdegsform. Hacka alla grönsaker och blanda med salt, efter smak och peppar. Häll fyllningen i pajbotten, strö till sist över ost och grädda pajen i ugnen på cirka 40 minuter i 200 grader. Servera med en grön sallad.

Tacos med grönsaker och vita/bruna bönor

Gör en förs med vita/bruna bönor. Har du mjuka och färdigkokta bönor, mosa med en gaffel, stek dem med taco kryddor och vitlök. Skala och hacka tomater, gurka, sallad, paprika och avokado. Lägg dem skilt för sig i olika skålar. Du kan även ha majs, hackad lök, tacosås, riven ost och en sås med gräddfil och vitlök. Sedan är det bara att ta bönröran och grönsaker och fylla antingen taco-skal, eller burritos och äta.

Trött på att laga mat? Varför inte beställa hem catering från Vasastan? Då kan du samtidigt bjuda hem polarna och festa tillsammans. Läs mer om catering i Vasastan på: http://www.cateringvasastan.se.